Torget

Torget är  öppet i sommar,  med fiskförsäljning

öppnar  i juni

Artikel


Artikel ur Byanytt september 2000.


Färsk fisk och hembakt lockar i Särkimo.


Sommartorget i Särkimo lockar allt fler besökare. I sommar har nytt publikrekord slagits, en lördagsförmiddag besökte 133 personer torget där lokala försäljare bjuder ut färsk fisk, hembakt, hantverk och lotter. En regnig lördagsmorgon besökte ByaNytt sommartorget för att se hur kommersen löpte. Tyvärr missade vi en av de mest trogna kunderna, Rudolf Söder, som sin vana trogen besökte torget även denna lördag, sedan 1993 har han bara missat två torglördagar.
Varenda lördag från första helgen i juni till början av september anordnas sommartorg i Särkimo. Varje lördag från klockan tio och tre timmar framåt pågår försäljningen, som är livligast från morgonen.
Carina Rönnlund är en Särkimobo i förskingringen, som aktivt är med och jobbar för sommartorget som Särkimo-Brudsund byaråd ordnar. Carina ser till att det finns såväl vinster som lotter i byarådets lotteri som också hör till sommartorget. Lotteriet är ett sätt att få ihop pengar till byn.

 

Mest sik och abborre.


Byarådet har satsat på att rusta upp två gamla fiskestugor på Mickelsörarna där byborna står för talkoinsatsen. Meningen är att vem som helst får använda stugorna mot en liten avgift, förutsatt att stugorna återlämnas i samma skick som vid ankomsten.
Det här berättar Carina medan kunderna strömmar in. Idag skyndar kunderna på stegen, under soliga förmiddagar är det många av kunderna som slår sig ner för att dricka en kaffekopp och umgås med andra bybor. Sommartorget har blivit en viktig samlingsplats i byn under sommaren.
De flesta söker sig direkt in i Aqua foods lokaliteter där fiskförsäljningen pågår. Där står Ingmar Rönnlund och säljer fisk som både han och andra har fångat.
-Mest säljer vi sik och abborre, såväl färsk som rökt. Strömmingen är slut för säsongen, men den säljer vi annars mycket av. Varenda lördag säljer vi mellan 30-80 kilo, berättar han innan han hämtar mer fisk för försäljning.
Det är mest fisk som går åt på sommartorget, men hembakat går också åt sig bra, liksom säsongvarorna jordgubbar och nypotatis.Utomhus sitter damerna på rad.


Regnet har gjort att de sökt sig i skydd för regnet.
Gretel Östman sitter och drar streck för varje besökare som kommer, tillika som hon säljer hembakt och handarbeten. Hon har också varit med från starten och kan berätta att ifjol besöktes sommartorget av i medeltal åttiosex kunder per gång. Gunnel Öhling bjuder också ut hembakt, liksom Mary Östman. Dessutom säljer hon också produkter som maken Alvin svarvat och tillverkat.Pappa tillverkar och Jenny säljer.

 

Den yngsta försäljaren är 9-åriga Jennifer Nysund, som säljer bland annat brandstakar som hennes pappa tillverkat. Att sälja är roligt tycker hon, så därför så står pappa för tillverkningen medan hon står för försäljningsbiten.
Camilla Östman och Cecilia Holm är två andra unga tjejer som trotsar regnet och iförda regnrockar och paraply sitter vid sitt försäljningsbord.
-Vi säljer bland annat bakverk, lotter, tomater, gurksallad och sylt. Kommersen har varit god, berättar Camilla som säljer sina produkter för andra året i rad.

 

 

För den härliga stämningens skull.

 

På parkeringen har Levi Södergård ställt ut ett utemöblemang för försäljning som han tillverkat själv, där står också Karl-Erik Sjölund från Panike och bjuder ut nät. Någon större kundrusning räknar Sjölund inte med, han säljer mest till Italien och Spanien, men som så många andra kommer han till Särkimo för den härliga stämningen bland såväl försäljare som besökare.

Text och foto: Malin Ström

 

 

Dela den här sidan